Knut Erik Sundquist

Du glemmer ikke en konsert med kontrabassisten Knut Erik Sundquist. Det lyder så lekende elegant og vakkert at du aner en utøver som tar musikken på alvor. Han er født 1961 i Tromsø. Studerte kontrabass under legendariske professor Ludwig Streicher i Wien. Etter studiene har han livnært seg både som solobassist og musiker i Europas mest kjente orkestre: Mahler Chamber Orchestra (Berlin), Ensemble Modern (Frankfurt), Lucern Festival Orchestra (Abbado) m.fl

På Festspillene i Nord-Norge 2007 ,hadde han hovedrollen i Patrick Süskinds teaterstykke "Kontrabassen". Det ble både en publikum- og kritikersuksess. Knut Erik Sundquist en stor humorist og kommunikator. Han behandler sitt instrument med avslappet virtuositet. Han er bosatt i sitt elskede Nord-Norge (Harstad), og spiller gjerne med musikere og artister i helt andre sjangere enn den klassiske.

Derfor trives han overalt ,enten det er Carnegie Hall i New York, eller i et lite grendehus langt nord for polarsirkelen. I 2010 dro han med seg et helt symfoniorkester og holdt konsert for et begeistret publikum på ølhallen i Tromsø! Uansett hvor Knut Erik Sundquist måtte befinne seg med sin bass, kan man være sikre på to ting: Trampeklapp og ekstranummer!

Knut Erik Sundquist med drømmeplate

En 33 år gammel drøm blir virkelig når kontrabassisten Knut Erik Sundquist,årets profil under Musikkfestuka i Nordland, gir ut sin solodebut fredag 12.august. Plata er resultatet av Knut Eriks drøm og resultatet er blitt en drøm.Den heter da også Reverie, sier Ola Bremnes, daglig leder i det nord-norskeplateselskapet Spell musikk AS som står bak utgivelsen.

På plata finner du åtte stykker for kontrabass og klaver, komponert av den italienskekomponisten, dirigenten og bassvirtuosen Giovanni Bottesini (1821-1889).

En av verdens fremste

- I dag regnes Knut Erik Sundquist for en av verdens ledende, klassiskekontrabassister, Arve Tellefsen har kalt han den aller beste, sier Bremnes. For 33 årsiden var Sundquist bare en 16-åring fra Tromsø på Interrail som tilfeldigvis kom overdenne musikken i ei platesjappe i Brighton. Det skulle forandre livet hans:Han reiste øyeblikkelig til Wien, kjøpte seg en bass og henvendte seg direkte tilplateartisten, professor Ludwig Streicher for å studere med mesteren. Der ble han i seksår, forteller Ola Bremnes.

Sjarmerer publikum
Etter seks år i Wien, vendte Sundquist nesen hjem. Han har siden levd av å spillekontrabass, både som soloartist og medspiller i store og små ensembler og med verdensom arbeidsplass.
- Knut Erik sjarmerer publikum i senk med sitt virtuose og fandenivoldske spill.Det er snakk om å gi alt! Kjell Hillweg har titulert ham som en skikkelig «rabbagast» inorsk musikkliv, og det er sagt i aller beste mening, sier Ola Bremnes.Knut Erik Sundquist har aldri glemt hva som satte ham i gang; Drømmen om en dagå lage sin egen plate med Bottesinis herlige komposisjoner lå der hele tiden. Nå er det gjort!

Drømmen blir virkelig
- Drømmen ble virkeliggjort i Harstad kulturhus våren 2010 sammen med den briljantepianisten Nils Mortensen. Det tette og frodige samspillet mellom de to setter nystandard. «Reverie» er produsert av Tony Harrison og Stephen Frost, to ringrever innensjangeren. Omslaget er ved mesterfotografen Trym Ivar Bergsmo, design ved SveinSpjelkavik fra God Strek. I bookleten finnes trespråklig informasjon om både Bottesini, Sundquist og mer til. Albumet er blitt svært vakkert og står så avgjort i stil med detoverdådige innholdet, sier en stolt platedirektør.
- CDen må gjerne nytes med et glass god rødvin eller champagne. Forresten champagnepasser kanskje aller best her. Reverie betyr drøm. Jeg nøler da heller ikke med å slå fastat dette er blitt en drøm av ei plate, sier Bremnes.
Plata slippes fra selskapet først fredag 12. august, men allerede under Musikkfestukas

Basspub tirsdag 9. august på Picadilly i Bodø blir det et eksklusivt førslipp.

Bilder: Knut Erik Sundquist fra innspillinga av Reverie i Harstad kulturhus. (Foto:Øyvind Arvola)Slik så den ut, plata Knut Erik Sundquist fant i platebutikken i Brighton da han var16 år.